Kylväjän järjestöt

Siementuotannon järjestöhistoria

Kevään 2010 aikana ilmestyi kirja "Kylväjän järjestöt - Siementuotannon järjestöhistoria". Kirjassa on koottuna historiaa siemenestä ja siemenalan järjestötoiminnasta. Siemenalan järjestötoiminnalla on maassamme ikää jo yli 100 vuotta.
Niin se on kautta aikojen ollut, kylväjän pitää tietää millaista siementä kylvää. Hyvä siemen on hyvän määrällisen ja erityisesti laadullisen sadon avain. Työtä hyvälaatuisen kylvösiemenen tuottamiseksi on Suomessa tehty jo parinsadan vuoden ajan - Suomen Talousseuran perustamisesta alkaen. Ensimmäinen siemenalan järjestö oli kuitenkin 26.4.1904 perustettu Suomen Kylvösiemenyhdistys ry, joka toimi vain vähän toistakymmentä vuotta perustamisensa jälkeen. Ensimmäinen maailmansota, Venäjän imperiumin hajoaminen ja Suomen itsenäistyminen veivät yhdistyksen talouden tiukalle ja Suomen Kylvösiemenyhdistyksen oli lopetettava toimintansa. Kylvösiemenyhdistykseltä jäänyttä pääomaa on ripaus alkusiemenenä mukana nykyisen Kylvösiemensäätiön peruspääomassa.
Toinen yritys siemenviljelyn järjestötoimintaan otettiin Toisen Maailmansodan pyörteissä 30.3.1944, kun Hämeenlinnaan kokoonnuttiin perustamaan Siemenviljelijäin liittoa. Liitto perustettiin ja vuonna 1961 se muutti nimensä Kylvösiemenliitoksi. Tämän järjestön puitteissa työtä tehtiin yli 40 vuoden ajan aina 30.6.1987 saakka. Järjestötyön tuloksena voimme nyt luottaa kotimaiseen korkealuokkaiseen sertifioituun kylvösiemeneen. Se on nyt niin kuin ennenkin viljelijän avain hyvään laadulliseen ja määrälliseen satoon omilta viljelyksiltään.
Nykyisin siementuotannon neuvonta on osa yleisneuvontajärjestön - ProAgrian työtä ja siementuotannon edunvalvontatyö on MTK:n hoidettavana niin kuin muukin maatilayrittämisen edunvalvonta.

Siementuotannon järjestöhistoria

Siementuotannon järjestötoiminasta kertova historiateos - Kylväjän järjestöt -ilmestyy tämän kevään aikana Kylvösiemensäätiön kustantamana. Kirjan on toimittanut Raimo Nordman.
Kylvösiemensäätiö tarjoaa kirjaa siemenalan historiateoksena aiheesta kiinnostuneille. Teos ei kerro ainoastaan edellä mainittujen järjestöjen historiaa, vaan siinä on samalla varhaisempaakin tietoa siemen- ja kasvintuotannosta, kuin myös muiden alan liittyvien yhteisöjen perustamisesta. Muutamat Siemenviljelijäin ja Kylvösiemenyhdistykset ovat jo ilmoittaneet hankkivansa kirjan jäsenetuna kaikille jäsenilleen.
Tätä historiateosta "Kylväjän järjestöt" on saatavissa MTK:sta Kylvösiemensäätiön asiamieheltä Max Schulmanilta ja tilauksen voi jättää myös oheisella tilauslomakkeella osoitteessa: www.kylvosiemen.fi. Kirjan myyntihinta on hyvin edullinen, mutta sitä ei ole vielä Kylvösiemensäätiön toimesta vahvistettu.